Zveza društev diabetikov Slovenije (ZDDS) vsako leto organizira tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni za učence osnovnih šol. V letošnjem letu je bila tema SLADKORNA BOLEZEN SE TIČE VSEH V DRUŽINI. Obvladovanje sladkorne bolezni zahteva vsakodnevno zdravljenje, redno spremljanje zdravega načina življenja in stalno izobraževanje. Ključna je podpora družine.

Tekmovanja se v velikem številu udeležijo tudi učenci OŠ Blanca, kjer dosežejo lepe uspehe. Šolskega tekmovanja, ki je bilo 11. 10. 2019, se je udeležilo 16 učencev,  ki so se zelo pridno pripravljali na tekmovanje in osvojili 10 bronastih priznanj:

Pia Paulina Pinoza, Tajda Peklar, Žana Kočevar, Matic Grilc, Anja Radej, Pia Rožmanec, Maruša Martinkovič, Ina Starič, Žana Žniderič in Bernarda Krošelj.

Državnega tekmovanja se lahko po Pravilniku o tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni udeležijo trije učenci , ki so na šolskem tekmovanju dosegli 90% in več osvojenega znanja.

V soboto, 16.11.2019, so se Pia Paulina Pinoza, Bernarda Krošelj in Žana Žniderič udeležile državnega tekmovanja na OŠ Toneta Okrogarja  Zagorje. Učenke so pokazale veliko znanja, saj je devetošolka Žana Žniderič osvojila zlato priznanje, sedmošolka Pia Paulina Pinoza pa srebrno priznanje. Tekmovalci se zavedajo, da bodo lahko z znanjem, ki so ga pridobili, izboljšali svoje prehranske navade (povečali uživanje sadja in zelenjave, rib, polnozrnatih žit in žitnih izdelkov  in zmanjšali vnos nasičenih maščob, sladkorja in soli) in čim več časa namenili gibanju in športnim aktivnostim, saj bodo s tem vplivali na manjšo pojavnost kroničnih bolezni, kamor uvrščamo tudi sladkorno bolezen.

Iskrene čestitke vsem dobitnikom priznanj!

 

Mentorica Olga Lužar

(Skupno 483 obiskov, današnjih obiskov 1)