KS Blanca 10. junija praznuje svoj krajevni praznik v spomin, ko je 10. junija 1945 na blanški šoli ponovno stekel pouk v slovenskem jeziku. Letošnji praznik je bil pomemben tudi za našo šolo.

Kot vsako leto ob takšni priložnosti, so tudi letos 15. junija ob otvoritvi prenovljenega cestnega odseka na Čanju in na osrednji slovesnosti ob Prazniku KS Blanca nastopali tudi naši učenci. Učiteljici Marta in Darja sta pripravili program, sedmošolca Julia in Nik pa sta prireditev suvereno povezovala. 

V letošnjem letu mineva 140 let od smrti Alojzija Lenčka, našega sokrajana. Več kot 20 let je bil župan takratne občine Blanca, član sevniškega okrajnega zastopa ter član državnega zbora na Dunaju. Lenček je vedno deloval v dobro našega kraja. Za nas je tako zelo pomemben, saj je na Blanci leta 1872 ustanovil šolo ter nato leta 1874 odkupil zemljišče in financiral izgradnjo šolskega poslopja na Blanci.

Zato smo 18. junija pred šolo slovesno otvorili spominsko ploščo Alojziju Lenčku. Pred tem dogodkom so naši učenci sodelovali pri položitvi spominskega venca na Lenčkovem grobu v Brestanici. Po odkritju plošče pa je v jedilnici šole sledil pogovorni večer o Lenčku, ki ga je moderiral zgodovinar mag. Borut Zidar. V pogovoru so sodelovali prof. dr. Stane Granda, domoznanec, rodoslovec in publicist Oskar Zoran Zelič, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, brestaniški župnik Tomaž Šojč in župan Srečko Ocvirk.  

Veliko o Lenčku pa lahko izveste tudi na razstavi, ki jo je pripravilo KUD France Prešeren Blanca in zgodovinski krožek OŠ Blanca z g. Nedeljkom Ivkovičem in učiteljico Majdo Kočevar Klaužer. Še vedno si jo lahko ogledate na hodnikih naše šole.

Lenčku smo se na obeh prireditvah poklonili s pesmijo, recitacijami in glasbo. V ta namen so moči združili učenci OŠ Blanca z mentoricama, KUD France Prešeren Blanca, KUD Poklek in Godba blanški vinogradniki. 

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 2)