V ponedeljek, 11. 4. 2022, sem se skupaj s 6 ostalimi predstavniki posavske regije udeležila 32. nacionalnega Otroškega parlamenta, ki je potekal v Državnem zboru. Udeležilo se ga nas je 111 osnovnošolcev iz cele Slovenije.

V uvodnem delu se je najprej izmenjalo delovno predsedstvo, nato pa smo z dvigom rok potrdili dnevni red. Kasneje sta nam predsednik Državnega zbora Igor Zorčič in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik namenila nekaj besed. Glasovali smo tudi za temo naslednjega Otroškega parlamenta.

Sledile so delavnice po skupinah. Sama sem se udeležila delavnice Poti do mojega poklica, kjer smo razpravljali o možnostih, navadah, željah, uspehu v šoli, šolskem sistemu in kako to vpliva na izbiro našega poklica. Ugotovili smo predvsem, da si v šoli želimo več praktičnega pouka, več informativnih dni, predstavitev poklicev na dejanskih delovnih mestih, čim manj razlik med šolami … Pogovarjali smo se tudi o sprejemnih izpitih, enakih zaključnih testih in smiselnosti NPZ ter izbire tretjega predmeta. Menim, da je bila naša debata uspešna in zanimiva.

Po delavnicah smo odšli na slikanje pred Državnim zborom, prišel pa je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je imel kasneje tudi kratek govor. Nato smo se zopet vrnili v veliko dvorano, kjer je po en član vsake skupine predstavil njeno delo. Sledila je debata. Od začetka je bila zanimiva, nato pa je postajala rahlo dolgočasna. Najbrž pa je bil razlog tudi to, da nisem prišla do besede. Na koncu pa je bila razglašena tudi izglasovana tema 33. Otroškega parlamenta – Duševno zdravje otrok in mladih.

Vesela sem, da sem se lahko udeležila tega dogodka, saj sem se v čem takem preizkusila prvič. Všeč mi je bilo, da smo si mladi lahko med seboj izmenjali mnenja in jih povedali odraslim. Predvsem pa štejem ta dogodek za še eno novo zanimivo izkušnjo.

 

Pia Paulina Pinoza, 9. razred

Foto: Tjaša Rakar Kukovič

 

(Skupno 139 obiskov, današnjih obiskov 1)