Meseca septembra tudi na OŠ Blanca potekajo preventivne aktivnosti, s katerimi želimo zagotoviti otrokom varen in prijeten začetek novega šolskega leta. V programu osveščanja in informiranja otrok o varni udeležbi v prometu uspešno sodelujemo tudi s pristojno policijsko postajo.

 

Ob začetku šolskega leta posebno skrb posvetimo prvošolcem. Vsi prvošolčki dobijo že prve dni pouka rumene rutice, ki jih morajo obvezno nositi na poti v šolo in domov. S pravili prometne varnosti seznanimo tudi starše prvošolčkov. V prvi vrsti so za varnost svojih otrok dolžni poskrbeti sami, učitelji, policisti in ostali pa jim pri tem pomagamo.

Učence 1. razreda obišče tudi policist. V spremstvu policista prehodijo  varne poti v okolici šole. Policist učence opozori na nevarne točke in jih pouči o pravilnem ravnanju na cesti. Večkrat se pokaže varno prečkanje cestišča.

Na šoli se vsako leto v prvih dneh šole izvaja varovanje otrok na šolskih poteh. Prostovoljci veterani PGD Blanca prvi teden pouka pazijo na varnost učencev na nevarnih mestih v okolici šole. Najmlajšim udeležencem pomagajo prečkati cesto, voznike pa s svojo prisotnostjo opozarjajo na upočasnitev vožnje. Tako so začetki šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani in kot začetniki ne poznajo vseh pasti šolskih poti ter zaradi starosti ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa, še vedno varni.

 

Tema Evropskega tedna mobilnosti 2020, ki je potekal od 16. do 22. septembra, je „Promet s čim manj emisijami za vse“.

Letos so v ospredju potovanja z manj onesnaženja. Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.

 

Tudi na OŠ Blanca z različnimi aktivnostmi obeležimo aktualno temo ETM. Pri razrednih urah razmišljamo in načrtujemo, kako z dejanji krepiti zdravo okolje in tudi svoje zdravje. Tudi zaposleni se zavedamo, da z lastno aktivnosti pripomoremo za boljši jutri, zato aktivno preživljamo svoj prosti čas. Pred nami je še planirano aktivno druženje in spoznavanje šolskih poti. Nekateri pa bodo šolski okoliš spoznavali s kolesi, drugi peš.

 

Začeli smo z izvajanjem kolesarskega izpita. Petošolci so se preizkusili na spretnostnem poligonu. Kolesarske izkaznice se že veselijo, a je potrebno na cestni vožnji še praktično preveriti osvojeno teoretično znanje. Pri vožnji sodelujejo tudi učenci višjih razredov in so jim vzgled in v pomoč.

 

Nekateri učenci vozači kljub jutranji megli prihajajo v šolo s kolesom. Pot do šole je prav prijetna, vmesni postanki pa tkejo dobra prijateljstva.

 

Učenci od prvega do četrtega razreda se ta teden odpravijo na jesenski pohod na Grmado. Vsak prehojen korak je prihranek izpusta CO2 in seveda poraba odvečnih kalorij.

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)