Učenci predmetne stopnje so v okviru kulturnega dne v četrtek, 6. 6. 2024, obiskali knežje mesto Celje. V kletnih prostorih Knežjega dvora so se sprehodili med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta in predstavljajo ostanke rimske Celeje. Med sprehodom so se prepričali, kako odlični gradbeniki so bili Rimljani, saj so se ohranili impresivni arhitekturni dosežki iz tistega časa.

Po sprehodu po slikovitem starem mestnem jedru so obiskali Zgodovinski arhiv Celje. Tam so spoznali vlogo in namen delovanja arhiva, si ogledali film o zgodovini arhiva ter obiskali restavratorsko delavnico, kjer vzdržujejo in ohranjajo stalne zbirke. Učenci so se seznanili s postopki restavriranja in konserviranja zgodovinskih dokumentov ter spoznali pomen ohranjanja kulturne dediščine za prihodnje generacije.

Za zaključek obiska knežjega mesta so obiskali največji srednjeveški grad v Sloveniji, ki je najbolj znan kot dom Celjskih grofov, najvplivnejše vladarske dinastije v zgodovini slovenskih dežel. Spoznali so Barbaro Celjsko, hči Hermana II. Celjskega ter njeno zanimivo in vznemirljivo življenje. Prav tako so izvedeli več o usodni ljubezenski zgodbi med Friderikom II. in Veroniko Deseniško, ki je zaznamovala zgodovino Celjskih grofov.

Ob ogledu grajskih prostorov so si učenci lahko ogledali tudi mučilne naprave iz srednjega veka in doživeli čudovit razgled na mesto Celje. Celoten kulturni dan je bil bogata in poučna izkušnja, ki je učencem približala zgodovino ter kulturno dediščino Celja na zanimiv in interaktiven način.

Zapisala: Majda Kočevar Klaužer

Fotografije: Maja Kočevar Klaužer, Mojca Hojski, Nina Grabenšek Kadilnik in Marta Siter

 

 

(Skupno 189 obiskov, današnjih obiskov 1)