V četrtek, 22.9.2022, smo učenci 9. razreda odšli na naravoslovni dan na Lisco, kjer nas je sprejel vodič gospod Ciril Dolinšek. Najprej nam je povedal nekaj osnovnih informacij o Tončkovem domu, nato pa smo odšli na zmajevo vzletišče. Pogovarjali smo se o gozdnatosti Slovenije in spoznali, da pri nas raste kar 71 različnih drevesnih vrst, ter da so številni kraji dobili imena po drevesih. Odšli smo do 100 let stare bukve in spoznali prav posebno drevo – mokovec, ki raste po celotnem vrhu Lisce.

Nato smo odšli na zahodno stran Lisce, kjer smo videli klopco zaljubljenih ter z zanimanjem poslušali več zgodb o Ajdih, škrjančkih ter legendo o Lovrencu. Proučevali  smo travniške rastline in tako spoznali  biotsko raznovrstnost. Ogledali smo rastline, ki so endemite ter zbirke hroščev, vešč in metuljev. Gospod  Ciril pa nam je povedal zgodbo o murnu in mravlji, nato pa nam je še zapel in zaigral na kitaro.

Pot smo nadaljevali do samega vrha Lisce, kjer smo s pomočjo smerokaza poiskali okoliške hribe. Ogledali smo si meteorološko postajo ter se poučili i vetrovih, ki pihajo na Lisci.

Po poti do Tončkovega doma smo odšli še do gozdnega roba, kjer smo spoznali gozdni internet, ponovili znanje o fotosintezi in spoznali, katere vrste dreves so značilne za Lisco. Nazadnje smo se ustavili še pred Jurkovo kočo,kjer smo poslušali zgodbo , ki jo je zapisal  Blaža Jurko, učitelj na Razborju ter spoznali nekaj osnovnih informacij o sami koči in njenem ustanovitelju.

Dan je bil zanimiv, saj smo se naučili in izvedeli veliko novega.

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)